top of page
srijemus7_edited.png

Podivljala kuhinja

U ovoj sekciji pronađite neke od recepata koje smo osmislili koristeći samoniklo jestivo bilje i plodove...

3 brocika.jpg

01

Tonik od broćike
Galium aparine
(vegan, glutenfree)

Sastojci:

20 mladih vrhova broćike

½ limuna

1 krastavac

2l izvorske vode

 

Broćiku saprati pod mlazom vode, limun i krastavac narezati na ploške, sve staviti u veliku teglu i preliti vodom. Ostaviti na hladnom mjestu ili frižideru da prenoći. Piti sutradan kao osvježavajući proljetni tonik.

3 srijemus_edited.jpg

02

Pesto od srijemuša
Allium ursinum
(vegeterian, glutenfree)

Za teglicu od 150ml biće vam potrebno:

50gr isjeckanog lista srijemuša

20gr rendanog nekog tvrdog sira, ja sam koristila stari livanjski

20gr preprženih mljevenih oraha

50ml djevičanskog maslinovog ulja

Korica i sok pola limuna

Soli, ako sir nije dovoljno slan

 

Sve sastojke staviti u multipraktik i sjediniti. Prebaciti u teglicu i čuvati u frižideru.

1 zara.jpg

03

Supa od žare/koprive

Urtica dioica

(vegeterian, glutenfree)

Sastojci:

Zdjela vrhova mlade žare

2-3 mlada luka

¼ korijena celera

1 veći krompir

So,biber

Kašika masla

Voda (ako imate priliku dok ste u prirodi natočite izvorsku vodu)

 

Žaru dobro oprati i obariti (ako je mlada cijelu, a ako je nešto starija skinite samo listove). Luk, celer i krompir isjeći na kockice. Ugrijati maslo, pa na njemu propržiti biber i isjeckano povrće. Kuhati dok krompir ne omekša, pa u to dodati žaru i nešto vode u kojoj se kuhala i još malo sve zajedno dokuhati. Sve to na kraju izblendati i supica je gotova. Možete je začiniti još i sa 2-3 kapi limunovog soka ili nekim sjemenkama koje volite, možda s malo domaćeg kajmaka... ili kojom kockicom prepečenog kruha.

Kako god ona je savršena!

3 pucavac.jpg

04

Rižoto s pucavcem
Silene vulgaris
(vegeterian, glutenfree)

Sastojci za 2 porcije:

1 manja glavica luka

2 šake mladih listova pucavca

2 kašike masla

½ čaše bijelog vina

150gr riže

Sol, biber, začinsko bilje

 

Mlade izdanke ili listove pucavca oprati pod mlazom vode, pa isjeckati.

Luk isjeckati, pa propirjati na maslu, dodati začinsko bilje, sol, biber i pucavac, propirjati, pa dodati opranu rižu. To podliti bijelim vinom, pa sve vrijeme miješati, lagano podljevajući vodom, dok se riža ne skuha.  Začiniti kašikom mladog domaćeg kajmaka.

3 krekeri.jpg

05

Krekeri sa majčinom dučicom
Thymus serpillium
(vegan, glutenfree)

Sastojci:

2 kašike mljevenog lana

1 kašika usitnjenih sjemenki suncokreta

1 kašika usitnjenih sjemenki buče

1 kašika zobenih g-free pahuljica

2 kašike rižinog brašna (i još malo za posipanje)

fildžan maslinovog ulja

kašičica soli

kašičica soda bikarbone

čep jabukovog sirćeta

listići m. dušice (1 kašika svježih ili 1/5 kašike sušenih listića)

 

Par sati (ili večer) prije namočiti laneno sjeme u mlakoj vodi da nabubri i formira ljepljivu masu.

Pećnicu zagrijte na 200°C, a sve sastojke sjedinite, nije bitno kojim redoslijedom, umiješajte, pa izvaljajte na debljinu od oko 4 mm.

Možete tako razvaljano tijesto dodatno ukrasiti sjemenom ćurekota, pospite ih po razvaljanom tijestu, pa još jednom pređite oklagijom i lagano utisnite u tijesto. Izrežite na željene veličine ili krekere oblikujte modlicama. Prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite na pečenje. Temperaturu odmah smanjite na 140°C sa ventilatorom i pecite 30-ak minuta.

bottom of page