Podivljala kuhinja
U ovoj sekciji pronađite neke od recepata koje smo osmislili koristeći samoniklo jestivo bilje i plodove...
01
Tonik od broćike
Galium aparine
(vegan, glutenfree)
Sastojci:
20 mladih vrhova broćike
½ limuna
1 krastavac
2l izvorske vode
Broćiku saprati pod mlazom vode, limun i krastavac narezati na ploške, sve staviti u veliku teglu i preliti vodom. Ostaviti na hladnom mjestu ili frižideru da prenoći. Piti sutradan kao osvježavajući proljetni tonik.
02
Pesto od srijemuša
Allium ursinum
(vegeterian, glutenfree)
Za teglicu od 150ml biće vam potrebno:
50gr isjeckanog lista srijemuša
20gr rendanog nekog tvrdog sira, ja sam koristila stari livanjski
20gr preprženih mljevenih oraha
50ml djevičanskog maslinovog ulja
Korica i sok pola limuna
Soli, ako sir nije dovoljno slan
Sve sastojke staviti u multipraktik i sjediniti. Prebaciti u teglicu i čuvati u frižideru.
03
Supa od žare/koprive
Urtica dioica
(vegeterian, glutenfree)
Sastojci:
Zdjela vrhova mlade žare
2-3 mlada luka
¼ korijena celera
1 veći krompir
So,biber
Kašika masla
Voda (ako imate priliku dok ste u prirodi natočite izvorsku vodu)
Žaru dobro oprati i obariti (ako je mlada cijelu, a ako je nešto starija skinite samo listove). Luk, celer i krompir isjeći na kockice. Ugrijati maslo, pa na njemu propržiti biber i isjeckano povrće. Kuhati dok krompir ne omekša, pa u to dodati žaru i nešto vode u kojoj se kuhala i još malo sve zajedno dokuhati. Sve to na kraju izblendati i supica je gotova. Možete je začiniti još i sa 2-3 kapi limunovog soka ili nekim sjemenkama koje volite, možda s malo domaćeg kajmaka... ili kojom kockicom prepečenog kruha.
Kako god ona je savršena!
04
Rižoto s pucavcem
Silene vulgaris
(vegeterian, glutenfree)
Sastojci za 2 porcije:
1 manja glavica luka
2 šake mladih listova pucavca
2 kašike masla
½ čaše bijelog vina
150gr riže
Sol, biber, začinsko bilje
Mlade izdanke ili listove pucavca oprati pod mlazom vode, pa isjeckati.
Luk isjeckati, pa propirjati na maslu, dodati začinsko bilje, sol, biber i pucavac, propirjati, pa dodati opranu rižu. To podliti bijelim vinom, pa sve vrijeme miješati, lagano podljevajući vodom, dok se riža ne skuha. Začiniti kašikom mladog domaćeg kajmaka.
05
Krekeri sa majčinom dučicom
Thymus serpillium
(vegan, glutenfree)
Sastojci:
2 kašike mljevenog lana
1 kašika usitnjenih sjemenki suncokreta
1 kašika usitnjenih sjemenki buče
1 kašika zobenih g-free pahuljica
2 kašike rižinog brašna (i još malo za posipanje)
fildžan maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica soda bikarbone
čep jabukovog sirćeta
listići m. dušice (1 kašika svježih ili 1/5 kašike sušenih listića)
Par sati (ili večer) prije namočiti laneno sjeme u mlakoj vodi da nabubri i formira ljepljivu masu.
Pećnicu zagrijte na 200°C, a sve sastojke sjedinite, nije bitno kojim redoslijedom, umiješajte, pa izvaljajte na debljinu od oko 4 mm.
Možete tako razvaljano tijesto dodatno ukrasiti sjemenom ćurekota, pospite ih po razvaljanom tijestu, pa još jednom pređite oklagijom i lagano utisnite u tijesto. Izrežite na željene veličine ili krekere oblikujte modlicama. Prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite na pečenje. Temperaturu odmah smanjite na 140°C sa ventilatorom i pecite 30-ak minuta.